Bekkenløsning - hva er det og gjør det vondt?
Undersøkelse av bekken
Bekkenløsning er et misvisende begrep, det er ingen ting som løsner i bekkenet under svangerskapet. Det kan virke skremmende, og mange er redde for å bevege seg.
I Norge brukes bekkenløsning av de fleste som en betegnelse på en smertefull tilstand i bekkenet under svangerskap. Bekkenløsning er en viktig og naturlig prosess som hos de fleste starter i siste trimester, hos noen kan det komme tidligere. Da frigjøres det hormoner i kroppen som gjør at leddbåndene i bekkenet blir mer elastiske, og dermed klargjør bekkenet for fødsel. Alle gravide får dette.
Men hvorfor opplever noen smerter og andre ikke?
En norsk studie har rapportert at 15% av gravide, norske kvinner får bekkensmerter (1, 2). Bekkensmerter kan oppstå ved at det ene bekkenleddet beveger seg mindre enn de andre, som ved en bekkenlåsning. Over tid, kan det gjøre at bekkenet blir feil belastet, og enkelte muskler blir gradvis mer brukt enn andre. Dette kan føre til at noen muskler blir forlenget og svake, og andre blir forkortet og stramme.
Risikofaktor
Vanlige risikofaktorer er:
Tungt fysisk arbeid
Overvekt
Tidligere ryggsmerter eller bekkenplager
Antall fødsler - bekkenleddsmerter kan øke for hvert svangerskap (1, 2, 3)
Symptomer
Bekkenet består av et fremre og to bakre ledd, og det er ofte her smertene er lokalisert. Smertene kan stråle til lysk, setet og ned i bena. Mange opplever forverring under eller etter aktivitet, som å gå, stå eller gå i trapper. Smertene kan også oppstå ved å snu seg i sengen eller sitte over en lenger tid.
Behandling av ryggmuskler
Undersøkelse og behandling
Diagnosen bekkenleddsmerter stilles ved en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse av autorisert helsepersonell med kompetanse innen muskel- og skjelettplager hos gravide.
Bildediagnostikk som MR, røntgen og CT er vanligvis ikke nødvendig, og vil ikke gi noe mer informasjon.
Ved fysikalsk behandling av en kiropraktor eller fysioterapeut, er hovedmålet symptomlindring. Behandling kan redusere smertene og bidra til å opprettholde funksjon og stabilitet i bekkenet. Behandlingen blir skreddersydd etter pasientens behov.
Det er anbefalt generell aktivitet hos gravide med og uten bekkenplager som ikke fremprovoserer smerte (2, 3, 4,). Dette for å unngå feil belastning av bekkenet. For gravide med bekkenplager, er det gunstig med et tilrettelagt treningsprogram tilpasset behov og evne.
Prognose
Bekkenleddsmerter er ikke farlig og de fleste bekkenplager går over i løpet av 2-3 måneder etter fødsel. Allikevel rapporterer 10% langvarige problemer, og 3% angir betydelige smerter (2, 3,5). Alle våre kiropraktorer behandler bekkenplager, men Nora har best erfaring som graviditetskiropraktor.