Hva er smerte?

Smerte er en vanlig følelse som vi alle vil oppleve i en eller annen form i løpet av livet. Om du har bommet med hammer på fingeren, slått hodet i en skapdør eller er stått litt for lenge i samme posisjon under luking av hagebeddet så er smerte en vanlig reaksjon. Hvorfor opplever vi egentlig smerte? Finnes det flere typer smerte og hvorfor blir jeg ikke kvitt dem?

God behandling hos kiropraktor i Oslo. Vi behandler muskler- og ledd med din helse i sentrum.

Behandling av leggsmerter ved løping

Smerter i leggen kan ofte forhindre løping. Det kan komme akutt under løping og forhindre videre aktivitet.

Hva er smerte? 

Smerte er kroppens naturlige måte å varsle oss om at noe kan være galt. Når du for eksempel brenner deg på en varm overflate, sender nerver i huden signaler til hjernen om at det er fare på ferde. Hjernen tolker disse signalene som smerte, noe som får deg til å trekke hånden tilbake for å unngå å brenne deg. Denne mekanismen hjelper oss med å beskytte kroppen mot ytterligere skade. Smerte har altså en slags beskyttende effekt ved at du trolig vil unngå det som er vondt for å beskytte deg selv. 

Det er viktig å forstå at smerteopplevelsen er individuell og kan variere fra person til person. Faktorer som tidligere erfaringer, følelser og generell helsetilstand kan påvirke hvordan du opplever smerte. Noen ganger kan smerte vedvare selv etter at en skade har helet, eller oppstå uten en klar fysisk årsak. I slike tilfeller kan det være nyttig å se på både fysiske og psykiske faktorer for å forstå og håndtere smerten bedre.

Å ha kunnskap om hvorfor du opplever smerte, kan gi en følelse av kontroll og bidra til bedre mestring. Vi deler ofte smerte inn i akutt smerte og kronisk smerte. (1)

Mange oppleveer smerter i føttene når de går eller belaster foten. Vi tilbyr behandling av smerter i føtter.

Smerter kan oppstå i alle ledd og muskler.

Akutt smerte

Akutt smerte oppstår når du får et problem eller en skade på muskler, skjelett eller organer. 

Vi forbinder som regel akutt smerte med akutt skade, som når du brekker et bein eller får kink i nakken. Selv om noen ganger så har vi bare fått vondt, våknet opp slik eller det har kommet snikende den siste uken. Medisinsk så anser vi all smerte som varer under 3 måneder som akutt. Dette gir litt slingringsrom for kroppen din til å hele seg selv. Ofte er smerten verst i starten, også blir det gradvis mindre smerte når skaden får tid til å gro. Graden av skade og vevstypen du har skadet vil avgjøre hvor lang tid det tar før du er smertefri. 

Ved akutt skade vil du som regel få en stressreaksjon. Du vil få økt blodtrykk, økt hjerterytme, pupillene vil utvide seg, forhøyet kortisolnivå og muskelkontraksjon(du trekker deg unna faren). Stressreaksjonen vil også variere ut ifra hvor stor skade som har skjedd. Et papirkutt vil ikke gi samme respons som et benbrudd. Smerten vil ofte øke i tråd med graden av vevsskade. Når vevet har tilhelet er det ikke lenger nødvendig å beskytte området du har skadet og smertesignalene forsvinner. 
Det er mange som oppsøker kiropraktor ved akutt skade, da det ofte gir rask lindring av smerte og kan gjøre det lettere å bevege seg som normalt raskere. (2)

Kronisk smerte

Kroniske smerter er ofte komplekse og kan være vanskelige å forstå. Kronikse smerter oppstår gjerne når det skjer endringer i kroppen, enten på grunn av tidligere skade eller aldring. Dette kan gi kroniske smerter på grunn av degenerasjon og artrose i ledd. Det blir derfor mer vanlig med kroniske smerter jo eldre du blir. Det kan også være smerte som oppstår i kombinasjon med en kronisk sykdom, eksempelvis bekhterevs, kreft, høyt/lavt stoffskifte, eller diabetes. Viktig å merke seg her at endringer i muskler og ledd er ikke lik smerte, vi kan altså ha mye endringer i kroppen uten at det gir noen smerter i det hele tatt. Gitt at alt fungerer som det skal er kroppen stort sett fornøyd.

I noen tilfeller er det ikke noen vevsskade som kan forklare smerten. Dette bunner ofte i mer komplekse årsaker som vi kanskje ikke fullt ut forstår enda. I disse tilfellene kan smerten flytte på seg og variere i intensitet. Fibromyalgi er et eksempel på dette.
Kronisk smerte definerer vi som smerte som varer i 3 måneder eller lengre. 

Ved behandling av kronisk smerte så er det ofte fokus på symptomlindring og tilrettelegging for at du skal plages minst mulig av smertene og leve så normalt som mulig. Selv om vi kaller det kronisk, må ikke smertene nødvendigvis vare livet ut. Verdt å merke seg at veien til en smertefri hverdag kan være lang og ofte påkjennende. Hvis du føler deg nedstemt på grunn av smerter kan det være smart å søke hjelp hos en psykolog for å jobbe med mestring rundt det å ha vondt. Det er viktig å sette din helse i sentrum, så ta kontakt med helsepersonell som kan hjelpe deg. 

Kontornakke eller smerter i nakken på slutten av dagen er vanlig. Nakkesmertene kan gi hodepine. Kiropraktorer behanlder nakkeplager og hodepine.

Kontornakke er en vanlig årsak til smerter i nakke og hodet.

Sensitivisering 

Kroppen er ganske utrolig til tider og noen funksjoner i kroppen er både geniale og unødvendige. Sensitivisering er en av dem. Det vil si at hvis du opplever smerte over lengre tid, vil kroppen din senke terskelen for hva som oppleves som smertefullt. Den vil altså sende smertesignaler ved stimuli som egentlig ikke er skadelige eller vonde. Dette er en slags forsvarsmekanisme kroppen har når du opplever kroniske smerter, for at du ikke skal skade deg en gang til. Kroppen din tvinger deg til å være mer forsiktig rett og slett. Dessverre kan dette føre til at vi unngår ting som er viktig for at vi skal ha det bra, eksempelvis trening. Sensitivisering vil gjøre at du oftere plages av smerter, men smertene er ikke farlig. Vi tror dette kan være årsaken til at mange med kroniske smerter ofte får smerter på flere områder i kroppen hvor det aldri har vært noen skade før. Det er mange flinke kiropraktorer i Oslo som behandler smerter og kan hjelpe deg med å snu dette mønsteret. Viktig å merke seg at både behandling og tiltak, som trening, kan oppleves smertefullt i starten av behandling. Ettersom at kroppen din lærer seg at det ikke er farlige tiltak, vil det oppleves mindre truende for kroppen og etterhvert vil smertene avta (3).

Hvordan kan man bli kvitt kroniske smerter? 

I dagens samfunn hvor muksle- og skjelettplager er en av de største utgiftene vi har så hadde dette svaret vært verd milliarder. Dessverre er kroniske smerter ofte komplekse og kan være vanskelige å bli kvitt. Det kan kanskje lønne seg å prøve forskjellige typer behandlinger/behandlere for å finne ut hva som fungerer best for din kropp. Alle er forskjellige, det er derfor ikke gitt at naboen sin beste kiropraktor er din beste kiropraktor. Kommunikasjon med helsepersonell er viktig og kanskje trenger du hjelp fra flere instanser.  

Kroniske smerter krever ofte en multidisiplinær tilnærming, altså flere behandlingsformer kombinert.

Ikke-medikamentelle behandlinger:

  • Speiløvelser: Utfør øvelser med et speil hvor du beveger den smertefrie kroppsdelen mens du ser i speilet. Hjernen blir da "lurt" til å tro at det er den smertefulle kroppsdelen som beveges. Utfør øvelsene i 10 minutter daglig.

  • Kognitive teknikker: Fokuser på områder av livet som fungerer bra, og prøv å flytte oppmerksomheten bort fra smerten. Meditasjon og stressmestring kan være nyttig. Vurder om livssituasjonen din bidrar til smerten, og søk profesjonell hjelp om nødvendig.

  • Trening/bevegelse: Hold deg i bevegelse med aktiviteter som sykling, svømming eller lett styrketrening. Selv om det kan gjøre litt vondt, kan det være gunstig. Samarbeid med en fysioterapeut eller annen helsepersonell for å lage et tilpasset treningsprogram.

  • Varme- eller kuldebehandling: Bruk av ispose eller varmepute kan gi lindring.

  • Manuelle terapier: Teknikker som kiropraktiske justeringer, akupunktur, massasje eller transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) kan gi symptomlindring og økt funksjon. Det kan være nyttig å prøve ulike behandlinger for å finne det som gir best effekt for deg. (4)

Medikamentelle behandlinger

  • Det finnes mange forskjellige former for smertestillende medikamenter som kan brukes for smertelindring. Dessverre har mange av disse også en del bivirkninger. Vi samarbeider med fastlegen din når medikamentell smertelindring er nødvendig. Bestill gjerne en time med fastlegen for å diskutere smertelindring ved akutte og kroniske smerter.

  • Underliggende sykdom: Noen tilstander kan gi smerter i kroppen om de ikke blir behandlet for eksempel stoffskifte problemer eller mangel på D-vitamin, dette kan du også enkelt sjekke hos fastlegen. 

Neste
Neste

Kalk i Skulderen: Årsaker, Symptomer og Behandling