Smerter eller klikking i kjeven?
Har du smerter i kjeven, vanskeligheter med å gape eller klikking i kjeveleddet? Kanskje har du vært hos tannlegen allerede og fått beskjed om at det er null hull og at alt er tipp topp med tennene? Likevel opplever du smerter?
Dette kan være tegn på temporomandibulær dysfunksjon (TMD), en tilstand som påvirker kjeveleddet og musklene rundt.
Forskning viser at konservativ behandling er en effektiv metode for å lindre smerter og forbedre funksjonen i kjeven (1,2)
Noen opplever at muskulatur rundt hals og nakke gir smerter i tinning og kjeve.
Hva er TMD?
Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en samlebetegnelse for problemer med kjeveleddet og musklene som beveger kjeven. TMD problemer kan ha en strukturell og/eller funksjonell årsak.
De strukturelle plagene oppstår ved feil eller skade på kjeveledd og leddskive. Dette kan oppstå ved at leddskiven “glir ut” av sin korrekte posisjon eller kjeveleddet blir skadet av for eksempel et traume til underkjeven.
TMD kan også forekomme som resultat av leddgikt eller artrose i kjeveleddene eller annen sykdom som for eksempel trigeminusnevralgi som skyldes en overfølsomhet i nerven som gir følelse til ansiktet.
Funksjonelle plager har du når det ikke er noen feil eller skade, smertene kommer altså fra muskulaturen som er involvert i kjeven.
Både strukturelle og funksjonelle plager kan bedres med konservativ behandling.
Symptomer på TMD varierer fra person til person, men kan bestå av:
Smerter i kjeven eller ansiktet
Klikkelyder eller låsing i kjeven
Hodepine og øresus/tinitus
Stivhet og begrenset bevegelse i kjeven og nakke.
TMD kan skyldes stress, muskelspenninger, bittfeil eller traumer mot kjeven. Holdning, altså hvordan du holder og bærer hodet, kan også påvirke kjeven.
Undersøkelse av nakke og kjeve gjøres regelmessig ved TMD problemer
Hvordan kan en kiropraktor hjelpe?
Det er gjort en del studier på behandling av kjeve og forskjellige behandlingsformer.
De fleste behandles konservativt og kun 5% ender med operasjon.
TMD problemer er ofte sammensatt og komplisert å behandle. Vi bruker derfor flere teknikker for å behandle kjeve og kombinerer ofte manuell behandling med samtale og trening. Eksempler på behandling er:
Leddmobilisering: Forsiktige bevegelser for å forbedre kjeveleddets funksjon.
Triggerpunktbehandling: Trykk på ømme punkter i kjevemuskulaturen for å redusere spenninger. Her kan vi også bruke nåler for å løsne på spenninger i muskulatur.
Massasje og bløtvevsbehandling: For å løsne stramme muskler rundt kjeven og i nakken eller hodebunnen.
Øvelser og rådgivning: Du får spesifikke øvelser for å styrke og tøye kjevemusklene samt råd om holdning og avspenning.
Kjevesmerter kan gi søvnproblemer og hodepine.
En allsidig tilnærming
Mange pasienter opplever best effekt av en kombinasjon av behandlinger. Kiropraktorer samarbeider ofte med tannleger og fysioterapeuter for å gi en helhetlig behandling til pasienter med alvorlige eller langvarige kjeveplager.
I noen tilfeller ser vi at spenninger i kjeve kan gi mer gnissing av tenner på natten eller motsatt. Da kan en bittskinne fra tannlegen være med å beskytte tennene dine mot slitasje.
Fun fact:
Er du usikker på om du har god bevegelighet i kjeve?
Ta 3 fingre på høykant og se om du får plass til dem mellom tennene, dette vil i utgangspunktet være normal funksjon for deg.