Frossen skulder

Hva er frossen skulder, og hvorfor oppstår det?

Skuldermobilitet er viktig for funksjon.

Frossen skulder, også kjent som adhesiv kapsulitt, kjennetegnes av stivhet og smerte i skulderen som gradvis fører til redusert bevegelighet. Tilstanden utvikler seg i tre faser: frysefasen, frossenfasen, og tinefasen. Selv om vi ikke vet nøyaktig hvorfor frossen skulder oppstår, er det noen teorier. Skulderen er et kuleledd omgitt av en kapsel, og ved frossen skulder blir denne kapselen tykkere og strammere, noe som fører til nedsatt bevegelighet. Dette kan skyldes en betennelsesreaksjon eller økt dannelse av bindevev.

De tre fasene av frossen skulder

  1. Frysefasen (0-6 måneder): I denne fasen er smertene ofte intense, spesielt om natten, og bevegeligheten i skulderen blir gradvis redusert. Vanligvis er utoverrotasjon den første bevegelsen som blir påvirket, og det kan bli vanskelig å løfte armen til siden.

  2. Frossenfasen (4-6 måneder): Når skulderen har "frosset", er det den begrensede bevegelsen som blir det største problemet. Smertene er som regel mindre intense enn i frysefasen, men skulderen er fortsatt svært stiv.

  3. Tinefasen (6 måneder til flere år): I denne fasen begynner skulderen sakte å få tilbake mobiliteten. Selv om smertene ofte avtar, kan det ta lang tid før skulderen fungerer normalt igjen. Noen kan oppleve varig redusert bevegelse.

Hvem har størst risiko for å få frossen skulder?

Årsaken til frossen skulder er ikke helt kjent, men noen grupper er mer utsatt. Rundt 30 % av de som får frossen skulder har diabetes. Personer med stoffskifteproblemer eller autoimmune sykdommer har også økt risiko. Tilstanden kan også oppstå etter kirurgiske inngrep, lengre perioder med immobilisering, eller som følge av en skade. Frossen skulder rammer vanligvis personer over 40 år, og det er mest vanlig mellom 50 og 60 år.

Prognose

De fleste som får frossen skulder blir til slutt bra igjen, men det kan ta tid. Tilstanden kan vare i ett år eller mer. Det er ofte en krevende og frustrerende tilstand ettersom det påvirker hverdagen i stor grad. Forskning viser at over halvparten av de som har hatt frossen skulder, får tilbake normal funksjon i løpet av fire år. De som fortsatt har plager etter så lang tid, har som regel svært milde symptomer.


Hva kan man gjøre for å forebygge og behandle frossen skulder?

Siden vi ikke vet nøyaktig hva som forårsaker frossen skulder, er det vanskelig å si hva som kan forebygge tilstanden. Behandlingen må tilpasses hver enkelt, avhengig av smerte og bevegelighet. Kortisoninjeksjon er anbefalt i tidlig stadie for smertelindring. Overdreven tøying og behandling av skulderen i de tidlige fasene kan forverre tilstanden, så det er viktig å få råd fra helsepersonell om hvilke øvelser som er passende.

Frossen skulder er ikke farlig, så enkle bevegelsesøvelser som ikke irriterer skulderen, kan være nyttige for å opprettholde funksjonen. Manuell behandling fokuserer ofte på områder rundt skulderen, som nakke og øvre del av ryggen, for å forhindre smerter som kan oppstå på grunn av nedsatt skulderfunksjon.


Øvelser for frossen skulder

Pendulumstrekk: Bøy deg litt fremover og støtt deg gjerne på et bord, slik at den påvirkede armen henger fritt ned mot gulvet. Beveg armen i sirkler, både med og mot klokken. Etter hvert som skulderen blir mer bevegelig, kan du øke diameteren på sirklene. Du kan også bruke en lett vekt for å øke strekkfølelsen.

Enkel øvelse for skuldmobilitet. Skulderen er et kuleledd og skal kun bevege seg i sirkler.

Fingergange på veggen: Stå med ansiktet mot en vegg, med fingrene plassert på veggen. Bruk fingrene til å "gå" opp veggen så høyt du kan. Hvis du trenger hjelp til å senke armen igjen, kan du bruke den andre armen. Sett gjerne en tape-bit på veggen for å markere hvor høyt du kommer, slik at du kan følge med på fremgangen.

Fin øvelse for å teste om du får mer eller mindre bevegelighet i skulderen din hvis du har frossen skulder. Kan fint brukes for artrose også.


Abduksjonsøvelse: Ta et tau over en stolpe eller dør, og hold i tauet med en hånd på hver side. Bruk den friske armen til å trekke den påvirkede armen opp til siden så langt det går uten smerte.

Denne øvelsen hjelper med passiv abduksjon av skulder. Du løfter den vonde skulderen opp med den gode.

Forrige
Forrige

Prolaps i nakken

Neste
Neste

Kan jeg trene med artrose i hendene?