Vanlige plager blant sykepleiere

Aker kiropraktikk hjelper mange sykepleiere, hjelpepleiere, leger og ortopeder som jobber på sykehuset. Mange har en fysisk krevende jobb hvor å unngå skader vil være nødvendig for å kunne gjøre jobben sin.

Her på Aker kiropraktikk hjelper vi mange av de som jobber på sykehuset med muskel og skjelettplager. 

Norge står overfor en betydelig mangel på sykepleiere. I dag mangler det rundt 5600 sykepleiere, og innen 2035 forventes det at mangelen vil øke til 28 000. Dette skyldes i stor grad at befolkningen blir eldre og lever lenger, samtidig som mange sykepleiere forlater yrket. Faktisk forlater 1 av 5 sykepleiere yrket i løpet av de første 10 årene. Det er derfor viktig å ta godt vare på sykepleierne vi har, både for å beholde dem i yrket og for å motivere flere til å velge sykepleieutdannelsen.

Sykepleiere er blant yrkesgruppene som er mest utsatt for arbeidsrelaterte skader og plager, særlig innen muskel- og skjelettsystemet. Dette kan være en viktig årsak til at mange sykepleiere slutter i yrket, eller at noen velger å ikke starte på sykepleieutdanningen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste plagene sykepleiere opplever, og hvordan man kan forebygge arbeidsrelaterte skader.

Ryggsmerter
Ryggsmerter, spesielt i korsryggen, er svært utbredt blant sykepleiere. En studie av 114 sykepleiere viste at hele 84 % opplever korsryggsmerter minst én gang i måneden, og 67 % rapporterte at smertene var av moderat intensitet. Det er nok mange sykepleiere som føler på det ansvaret det er å jobbe med pasienter, og det kan være lett å nedprioritere seg selv til fordel for andre. Kanskje er det mye sykdom på jobb eller stor pågang/etterspørsel så det å benytte hjelpemidler gjør at du ikke rekker rundt til alle pasientene. Da blir terskelen for å belaste kroppen ugunstig lavere. Arbeid som innebærer lange perioder i stillestående posisjon, fremoverbøying, samt løfting og flytting av pasienter uten bruk av hjelpemidler, øker risikoen for ryggsmerter. Det kreves ofte tunge løft i ubekvemme stillinger, og forskning viser at personer som løfter mer enn 20 kg fem ganger daglig har økt risiko for smerter i ryggen.

Selv om mange sykepleiere har god kunnskap om riktig forflytning av pasienter, er det rapportert at mangel på tid, underbemanning og dårlig ledelse fører til at retningslinjer for sikker pasientforflytning ofte ikke blir fulgt.

Nakkesmerter
Nakkesmerter er også svært vanlig blant sykepleiere. En studie som undersøkte 250 sykepleiere, fant at 60 % av dem rapporterte moderate nakkesmerter, mens kun 8 % opplevde at de ikke hadde noen plager i nakken. De samme faktorene som fører til ryggsmerter, som tunge løft i ubekvemme stillinger og arbeid med skuldrene hevet, kan også gi nakkesmerter. I tillegg øker overtidsarbeid og lange arbeidsdager risikoen for smerter i nakke og skuldre.

Hodepine
Mange sykepleiere opplever hodepine, ofte som følge av stress og overbelastning på jobb. De som også har nakkesmerter, opplever ofte at smertene sprer seg til hodet og gir spenningshodepine. Søvnproblemer, som ofte er forbundet med skiftarbeid, kan også øke risikoen for hodepine. Det finnes mange årsaker til hodepine, men enkle livsstilsendringer, som bedre søvn og stresshåndtering, kan bidra til å forebygge hodepine.

Mange som står og går hele dagen merker at de kan bli slitne i leggene. Det er ofte veldig befriende å få massert opp triggerpunkter i leggene.

Massasje av stive legger

Smerter i skuldre og armer
Sykepleiere som utfører oppgaver som sprøytesetting, blodprøvetaking, sårbehandling og suturering er utsatt for smerter i skuldre og armer. Repetitive bevegelser over tid kan føre til betennelser i sener og ledd, og det er en økt risiko for tilstander som tennisalbue (epikondylitt) i yrker der man ofte bøyer og strekker albuene. Avhengig av hvilken avdeling sykepleieren jobber på, kan det være spesifikke plager som er mer fremtredende. For eksempel vil de som arbeider i eldreomsorg, ha andre typer belastninger enn de som jobber på intensivavdelinger.

Muskeltrøtthet og overbelastning
Mange sykepleiere føler seg slitne i ben, skuldre, rygg og nakke ved slutten av arbeidsdagen. Dette kan være et tegn på at kroppen er overbelastet eller at musklene ikke er sterke nok til å tåle de fysiske kravene i jobben. Denne følelsen kan manifestere seg som en tyngdefølelse i kroppen, eller at musklene «brenner» eller verker. For å forebygge slike symptomer kan det være nyttig å trene styrke, slik at kroppen bedre tåler den daglige arbeidsbelastningen og unngår skader.

Forebygging og tiltak

For å redusere risikoen for muskel- og skjelettplager hos sykepleiere er det viktig å fokusere på forebygging. Her er noen tiltak som kan bidra til å redusere belastningen i arbeidshverdagen:

  1. Bruk av hjelpemidler: Det er viktig å benytte seg av tilgjengelige hjelpemidler ved pasientforflytning og løft, for å redusere belastningen på ryggen og nakken.

  2. Riktig løfteteknikk: Lær og følg riktig løfte- og forflytningsteknikk for å forebygge rygg- og nakkeskader.

  3. Styrketrening: Regelmessig styrketrening kan bidra til å gjøre kroppen sterkere og bedre rustet til å tåle de fysiske kravene i sykepleieryrket.

  4. Variasjon i arbeidsstilling: Forsøk å variere arbeidsstilling gjennom dagen, for å unngå langvarige statiske stillinger som kan føre til muskeltrøtthet.

  5. Stresshåndtering og søvn: Gode rutiner for stressmestring og nok søvn er viktig for å forebygge hodepine og andre plager.

Ved å være bevisst på disse tiltakene, kan sykepleiere redusere risikoen for arbeidsrelaterte skader og plager, noe som vil bidra til å holde flere i yrket over tid.

Forrige
Forrige

Prikking og nummenhet i hendene

Neste
Neste

Spinalstenose